Ενώ όλοι μπορεί να γνωρίζουμε τα οφέλη των οργανικών τροφίμων, οι οργανικές υφαντικές ύλες είναι μια σχετικά νέα έννοια.
Είτε μιλάμε για τρόφιμα είτε για υφάσματα, η έννοια του «οργανικού» αντιπροσωπεύει το ίδιο πράγμα, δηλαδή την απουσία χημικών, γενετικώς τροποποιημένων σπόρων (GMO) και άλλων τεχνητών, συνθετικών προϊόντων.
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον βρετανικό φιλανθρωπικό οργανισμό Soil Association αναφέρει ότι μια ευρείας κλίμακας στροφή της βιομηχανίας στο οργανικό βαμβάκι θα μείωνε τον αντίκτυπο της παραγωγής βαμβακιού στην υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 46% σε σύγκριση με το μη οργανικό βαμβάκι.
Τέσσερις λόγοι για τους οποίους το οργανικό βαμβάκι είναι το μέλλον της βιομηχανίας.
1. Αποφυγή χρήσης χημικών
Βλαβερά χημικά; Όλοι θέλουμε να μείνουμε μακριά τους. Και εντούτοις, τοξικές χημικές ουσίες αξίας πάνω από 3 δις δολάρια χρησιμοποιούνται ετησίως στην καλλιέργεια του μη οργανικού βαμβακιού, καθιστώντας έτσι το συμβατικό βαμβάκι την πιο εξαρτημένη από τα φυτοφάρμακα καλλιέργεια στον κόσμο.
TΑυτά τα χημικά φυτοφάρμακα έχουν κολοσσιαίο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Καταλήγουν από τις βαμβακοφυτείες στις λίμνες και τα ποτάμια, μολύνοντας έτσι τους υδάτινους πόρους από τους οποίους εξαρτώνται τόσο τα ζώα όσο και ο άνθρωπος. Για να μην αναφέρουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχουν τα φυτοφάρμακα για την πανίδα. Εκτιμάται ότι τα τοξικά φυτοφάρμακα ευθύνονται για τον θάνατο 67 εκατομμυρίων πουλιών ετησίως σε όλον τον κόσμο. Κάνοντας χρήση μηδενικής ποσότητας χημικών ουσιών, η καλλιέργεια του οργανικού βαμβακιού αποτελεί μια πιο οικολογική πρακτική. Μια πρακτική που περιλαμβάνει διαδικασίες όπως η εισαγωγή ωφέλιμων εντόμων που τρώνε τα παράσιτα που απειλούν τις φυτείες, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη φυτοφαρμάκων. Όλοι βγαίνουν κερδισμένοι!
2. Χρήση λιγότερου νερού
Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι ένας οικουμενικός φυσικός πόρος ο οποίος χρειάζεται την προστασία μας. Είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό δεδομένου ότι έως το 2025, τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα βρεθούν αντιμέτωπα με την έλλειψη νερού. Για να παραχθεί το βαμβάκι συμβατικής καλλιέργειας που απαιτείται για την κατασκευή μιας μόνο μπλούζας απαιτούνται 2.700 λίτρα νερού. Το νερό αυτό μολύνεται από τα φυτοφάρμακα που ψεκάζονται στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί πουθενά. Απλώς αυξάνει την ποσότητα των αποβλήτων. Από την άλλη, η ίδια ακριβώς μπλούζα μπορεί να κατασκευαστεί από οργανικό βαμβάκι με τη χρήση 91% λιγότερου νερού! ! Αυτό συμβαίνει διότι το νερό που απαιτείται για την παραγωγή οργανικού βαμβακιού προέρχεται ως επί το πλείστον από τη βροχή, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση των τοπικών υδάτινων αποθεμάτων.
Τα χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης του εδάφους έχουν ως αποτέλεσμα το χώμα να μπορεί να διατηρήσει την υγρασία του, δημιουργώντας έτσι, τις ιδανικές συνθήκες για εξαιρετικής ποιότητας βαμβάκι.
3. Μικρότερες επιπτώσεις για το έδαφος
Η παραγωγή του οργανικού βαμβακιού επικεντρώνεται στη διατήρηση της καλής ποιότητας του εδάφους πάνω στο οποίο μεγαλώνουν τα φυτά.
Βασίζεται σε αποτελεσματικές φυσικές παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας όπως το ξερίζωμα των παρασίτων αντί για τον ψεκασμό τους με χημικά, την εναλλαγή των φυτών για την αποφυγή της διάβρωσης του εδάφους και τη χρήση υψηλής ποιότητας κομπόστ για να διατηρηθεί το έδαφος υγιές. Ένα καλής ποιότητας έδαφος δίνει καλής ποιότητας βαμβάκι. Και λόγω του ότι οι οργανικές διαδικασίες καλλιέργειας απαιτούν λιγότερα καύσιμα και εκλύουν λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου, έχουμε ένα κατά πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.
4. Ένας τρόπος καλλιέργειας με θετικές επιπτώσεις για την υγεία
Θυμάστε τα βλαβερά χημικά που αναφέραμε προηγουμένως; Τα λευκαντικά και οι χλωριούχες ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή καλλιέργεια βαμβακιού είναι υπεύθυνα για σοβαρές ανθρώπινες παθήσεις.
Πολλοί εργαζόμενοι στις καλλιέργειες βαμβακιού υποφέρουν από δηλητηριάσεις λόγω φυτοφαρμάκων κάθε χρόνο, με το συνολικό ετήσιο αριθμό θανάτων να ανέρχεται στους 200.000.
Για να λάβει πιστοποίηση ως οργανικό, το βαμβάκι πρέπει να προέρχεται από εταιρείες παραγωγής οι οποίες εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτές και των κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στις φυτείες.
Επιπλέον, να έχουν αποκλείσει την παιδική εργασία, να πληρώνουν τους εργαζομένους με δίκαιους μισθούς και οι καλλιεργητές να μην εκτίθενται σε επικίνδυνα χημικά.
Οι διαδικασίες οργανικής καλλιέργειας δεν ωφελούν μόνο τους εργαζόμενους. Μελέτες έδειξαν ότι τα ρούχα που φτιάχνονται από οργανικό βαμβάκι ευθύνονται για λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις από ότι το βαμβάκι συμβατικής καλλιέργειας, πράγμα που σημαίνει όφελος για την υγεία όλων μας!